Гражданин се оплака в редакцията на Plovdiv24.bg за замърсяване на въздуха

...
</TD
>Гражданин се оплака в редакцията на Plovdiv24.bg за замърсяване на въздуха
Коментари Харесай

РИОСВ Пловдив отговори на сигнал на гражданин

Гражданин се оплака в редакцията на Plovdiv24.bg  за замърсяване на въздуха в регион " Северен “ в Пловдив и изрази подозрения за планувано горене на боклуци в Топлоелектрическа централа, или в някое от предприятията в Северна индустриална зона. Контролните органи обаче отхвърлят въздухът да е нечист от предприятията, като настояват, че това е битово замърсяване и насочиха сигнала към кмета на Пловдив. 

Ето и формалният отговор на Регионална инспекция за опазване на околната среда:  

" Препратеният от вас сигнал към този момент е постъпил в Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) посредством " зеления телефон “, като е регистриран с входящ номер СЗТ-279/19.09.2022 година.

С оглед на обстоятелството, че предприятията в Северна индустриална зона употребяват природен газ за гориво, както и това, че в техните горивни съоръжения на процедура няма софтуерна опция за горене на боклуци и/или други твърди горива, е преценено, че най-вероятно става дума за битово замърсяване.

Важно е да се означи, че във връзка с контролната активност на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив и съблюдаване наредбите на член 148 от Закона за запазване на околната среда, на територията на Пловдив екоинспекцията е нормативно задължена за управлява всички промишлени предприятия – източници на нездравословни субстанции в атмосферния въздух, в това число съоръжения с издадени сложни разрешителни, както и всички обекти, притежаващи топлоенергийни уреди с мощ над 0,5 MW, а останалите обекти (като битовия сектор) са отвън компетентностите на институцията и тя няма право да ги управлява и глоби.

В тази връзка на съображение условията на Закона за чистотата на атмосферния въздух сигналът е препратен на 19.09.2022 година за разглеждане до кмета на община Пловдив, който има компетентности да реализира надзор в границите на член 30, алинея 3 и алинея 4 от Наредбата за запазване на околната среда на територията на община Пловдив. За това е известен документално и сигналоподателят още в деня на подаването на сигнала.

Екоинспекцията е изискала от кмета и да получи информация за подхванатите от общината дейности и ще ги разгласява в ежемесечната информация в уеб страницата си, като в допълнение ще завиши контрола на предприятията в региона на Северна индустриална зона. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР